logo
Welcome Guest! To enable all features please Giriş or Kayıt.

Bildirim

Icon
Error

Ayarlar
Son mesaja git Go to first unread
Offline Harriet Finger  
#1 Gönderildi : 19 Eylül 2026 Cumartesi 08:53:56(UTC)
Harriet Finger

Sıralama: Yeni Üye

Madalyalar: Yeni üye: 10

Katılan: 19.9.2026(UTC)

Codziennie odbywa sie takze brutalnosc na zwyklych uzytkownikach tej platformy. Jest zabawki dla doroslych dosc niewidoczny, ale podaza za pradami czasu i uwagi generowanymi przez wszystkich korzystajacych z platformy tego dnia lub punktu w czasie. My, uzytkownicy tworzymy strumienie czasu i uwagi wirujace wokol wszystkich platform spolecznosciowych. Ale poniewaz sa one zbiorowym stworzeniem, nikt ich nie kontroluje. To wlasnie sprawia, ze jest zabawne - nauczenie sie galwanizowac, wstrzasnac i wzbudzic uwage, a nastepnie wysylac to w ten czy tamten sposob.

Pamietam, ze zostalem wymieniony jako jeden z czlonkow tej grupy, ktory otrzymal wysokie zaangazowanie innych czlonkow, ale ktory nie uczestniczyl ani nie lubil innych postow. Probowal uzyskac wiecej zaangazowania ze strony wszystkich czlonkow. Mial racje. Nie ma nic nudniejszego niz grupa, w ktorej nikt nie lubi ani smyk lego nie komentuje niczyich postow. Przez jakis czas lubilem i komentowalem posty innych czlonkow. Ale nikt nie zauwazyl. Wiec moje zareczyny naturalnie odrzucily sie, wracajac do moich zboczonych sporadycznych postow. Kiedy podzielilem sie czyms, co zrobilem, staralem sie upewnic, ze polaczylem jego lego ninjago zestaw tresc z interesami grupy komentarzem o tym, jak jest ona istotna.

Tak tez powiedzialem. Ale ujawnia rowniez zjawisko, ktore niepokoi mnie daleko poza tego typu powszechnego bledu. Intencja jest jednym z elementow teorii umyslu. Najwyrazniej zly administrator zle ocenil Bebe, w odniesieniu do jej intencji. To jasne z bogatych dowodow, ze jej zamieszczone tresci pochodza z watku w GCC, ktory obejmowal Sama, Douga i mnie, zostawiam Sama i Douga, poniewaz oni tez byli sojusznikami w tej sytuacji). Ale innym elementem teorii umyslu jest zabawki interaktywne stan emocjonalny. Bylem zaskoczony tym, jak nieregularny byl D w charakteryzowaniu mojego stanu emocjonalnego.

I niewytlumaczalne bledne przekonania w tym zakresie pomogly mi zrozumiec, dlaczego Bebe tak mocno zareagowala na brak empatii, jaka napotkala w EoST. Jestem do tego dosc przyzwyczajony, poniewaz prawie nikt nigdy nie robi tego dobrze, kiedy probuja ocenic moj stan emocjonalny. Dawno temu dowiedzialem sie, ze musze wyraznie powiedziec, ze jestem rozczarowany lub zdenerwowany i zdezorientowany jakims zauwazalnym zjawiskiem w sieciach spolecznosciowych. Ale nawet po tym, D nadal twierdzil niewytlumaczalnie niepoprawny model charakteru, jakbym byl jakas chimera jego wyobrazni.

Brutalnosc jest wbudowana w platforme (jak rowniez inne platformy mediow spolecznosciowych) i moze przeniesc sie na rzeczywistosc w straszny, zly sposob. Wezmy pod uwage ludobojstwo Rohingya w Mjanmie. To ludobojstwo wykorzystalo Facebooka do podzegania do strasznej, brutalnej przemocy w realnym swiecie. New York Times przeprowadzil doglebne dochodzenie w sprawie tego ludobojstwa i poinformowal, co znalezl samochody dla dzieci i w tym artykule: Ludobojstwo zachecone na Facebooku, z postami z wojska Myanmaru

Minelo juz kilka tygodni po tym, jak zauwazylem, ze grupa zniknela. Postanowilem zapytac mojego znajomego na Facebooku, ktory byl jednym z glownych administratorow tej grupy, co sie stalo. Po dniu pytania z innymi administratorami, po prostu powiedzial mi jednego ze swoich administratorow, ze nie wiedzial, kto sprzatal spam i usunal mnie na tej podstawie. Najwyrazniej ten administrator zrobil to bez konsultacji z innymi administratorami zakladajac, ze jestem falszywym kontem, ktore spamowalo grupe. Moj przyjaciel, administrator, nie wyrazil szoku, zadneg UserPostedImage o smutku, zadnych wyrzutow sumienia z powodu tego, co sie stalo.
Sponsor
Bu konudaki kullanıcılar
Guest (13)
Forumu Atla  
Bu foruma yeni konular postalayamazsınız.
Bu forumda ki konulara yeni posta gönderemezsiniz.
Bu forumdaki postalarınızı silemezsiniz.
Bu forumdaki postalarınızı düzenleyemezsiniz.
Bu forumda anketler yaratamazsınız.
Bu forumdaki anketlere oy veremezsiniz.

ZodiacZenDailyDua
Ateşleme trafoları,ozon trafolarıMaxwell Heroes(Beta)